
Bærekraftstiltak – slik begynner du!
Lurer du på hvilke tiltak du kan iverksette som hjelper bedriften med å bli mer bærekraftig? En hel del. Og bonusen? Det er at dine ansatte også kjenner på en mer meningsfylt arbeidshverdag.
Det har lenge vært snakk om det grønne skiftet. Nå er det her, vi er midt inne i det. Om man ennå ikke har funnet sin tilnærming til spørsmålet, er det på høy tid. Bærekraftsrapportering er snart en hverdag for i de fleste styrerom.
Faktisk kan det være helt forretningskritisk – om bedriften ikke har et bevisst forhold til det eller kan vise til konkrete tiltak, ja, da kan man bli valgt bort med det som grunnlag i anbudsprosesser, tilbud og andre kontaktpunkter.
Heldigvis er veien til handling kort. Det handler mest om bevisstgjøring. Så her er et par helt konkrete tips til bærekraftstiltak som gjør bedriften din eller kontoret ditt en del av fremtiden!

Lag en plan!
La oss begynne med det viktigste først: Vil du iverksette bærekraftstiltak, er det greit å sette det i system, slik at det blir enklere å gjennomføre, og ikke minst, dokumentere. Ulike systemer finnes som «hyllevare» som enkelt lar deg eksportere ut og integrere bærekraftsarbeidet med årsrapporter eller andre publikasjoner. Men du kommer langt med et excell-ark, også.
Det viktigste er å finne forpliktende tiltak og nøkkelpersoner som får ansvaret for å gjennomføre dem.
Et godt tips er å starte med FNs bærekraftsmål. Studer de nøye, og se hvilke mål dere har størst forutsetninger for å bidra til å nå. Definer deretter nå-situasjonen i bedriften, og sett opp en kolonne med helt konkrete tiltak som vil hjelpe dere med å nå dem. Deretter dokumenteres arbeidet.
Neste år defineres en ny nå-situasjon og prosessen gjentas.
En heldig bieffekt er nemlig at når arbeidet blir festet til ord og visualisert i et system, kjennes det plutselig mer konkret og ekte, og det blir enklere å gjennomføre, fordi det er uttalt som mål.
Så til helt konkrete tiltak de fleste kan jobbe med:
Ditt digitale fotavtrykk
Noe de fleste ikke tenker særlig over er det digitale fotavtrykket sitt, og at det bærer med seg en hel rekke klimakostnader. Hvor mye forurenser en mail, liksom? Jo, hele femti gram CO2-ekvivalenter dersom det inneholder et bilde vedlegg. Tenk deg så at dette er sendt til flere mottakere, kanskje tusenvis av mottakere som et nyhetsbrev, og man forstår raskt at tallene kan bli store.
Som bedrift er det enkleste tiltaket å sette opp en policy på at e-post eldre enn en viss tid skal slettes. I løpet av et arbeidsår blir ulike servere, skybasert eller på egen systemer, raskt fylt opp av kommunikasjon som kun leses en gang, ofte aldri. Det tar plass, og har altså en kostnad.
Slett! Periodisk eller ved «skippertak», det viktigste er at man rydder etter seg.
Det samme gjelder andre former for skybasert lagring, slik som Dropbox, filoverføringstjenester, Google-dokumenter og alle andre tilfeller der vi legger igjen digital informasjon. Miljøkostnadene for den enkelte lagringen kan øyensyynlig være liten, men det er totalen som gjør det til et problem.
Med et bevisst forhold til dette, er det enkelt å iverksette konkrete tiltak somreduserer det digitale fotavtrykket.
Bruk planter aktivt for å livne opp entré, velkomstarealer og møterom. Planter er pefekt for å skape et godt førsteinntrykk. Energiske og fornøyde kunder eller samarbeidspartnere vil tross alt komme tilbake til steder hvor de trives!


Psykososialt miljø – arbeidsglede i praksis
Sosial bærekraft er også bærekraftstiltak. Ved å skape et godt psykososialt miljø er du med på å skape et bedre samfunn, rett og slett!
At dine ansatte er ved god helse, er ikke bare til det beste for bedriften, det kommer folkehelsen til gode ved at de kjenner seg verdsatt og lever et godt liv hvor de kjenner at det er riktig balanse mellom arbeidsliv og fritid.
Et godt miljø på jobben, hvor man har en god omgangstone og -form er en essensiell del av dette. Som arbeidsgiver kan man helt konkret:
- sette i gang sosiale aktiviteter som skaper samhold
- tilrettelegge for fleksibilitet med hjemmekontor
- arrangere turer eller eventer
- fokusere på medarbeiderdeltakelse
- fokusere på HMS
Utvidede tiltak, slik som arbeid med å skape en god kjønnsbalanse, eller et inkluderende og diversifisert arbeidsliv krever en proaktiv holdning, og må gjennomsyre organisasjonen.
Men du får igjen for det ved at arbeidsstedet oppleves attraktivt, inkluderende og fremtidsrettet. Og da blir det enklere å rekruttere også.
Det fysiske rommet
Bærekraft omfatter også hvordan kontorets fysiske lokaliteter er utformet og fungerer.
Er lokalitetene f.eks. energimerket? Karakteren du får, forteller noe om hvilke tiltak som kan settes inn, slik som det å hindre varmetap eller utbedre inneklima og ventilasjon. Flere eldre bygg kan med enkle grep heve energimerkingskarakteren, selv om andre tiltak nok er mer kostnadskrevende. Men noen tiltak, slik som bytte til sparepærer, er «lavthengende frukt».
I alle fall, det går rett inn i bærekraftsrapporteringen som tiltak som bringer dere i positiv retning!
Andre fysiske attributter, som ergonomi og lydforurensing er også med på å påvirke ansatte og hvordan arbeidshverdagen oppleves. Noen av de enkleste tiltakene finnes nemlig i ergonomiutstyr som gir en bedre hverdag – og helse.
Sist, men ikke minst, har kontorets plassering og funksjon mot annen infrastruktur noe å si. Må de ansatte kjøre for å komme seg til jobb? Er det tilrettelagt for funksjonshemmede? Vil endrede rutiner eller arbeidsformer kunne påvirke bedriftens klimaregnskap i positiv retning?


Kildesortering – kanskje verdens enkleste tiltak?
Mulig det høres ut som en selvfølge, men langt ifra alle gjør dette: Kildesorter søppelet som produseres!
Det finnes enkle ferdigløsninger for dette, men det trengs ikke stort mer enn tilordnede plasser for de ulike fraksjonene, det vil si mat, papir, plast, metall og flasker samt restavfall og eventuelt spesialavfall..
Bonusen er at bedriften oppleves mer ryddig og ordentlig, og det etterlatte inntrykket er at man bryr seg og bidrar med reelle tiltak.
Walk the talk
Fint! Nå har du en rekke ting du kan sette i gang med, i morgen allerede. Men hva med oss i Inventum, spør du? Er det langt mellom liv og lære hos oss?
Vi kan fortelle at vi er godt i gang. Vi iverksatte eget bærekraftsarbeid i 2022, med en hel rekke konkrete bærekraftsmål som vi jobber for å møte.
Arbeidet er systematisk og kontinuerlig, og faktum er at vi alltid kan strekke oss enda litt til. Arbeidet er systematisert og gjennomsyrer hele organisasjonen og alle verdikjeder.
Men det er spennende, givende og gir oss en ekstra lyst til å jobbe med det vi gjør. Ja, det er arbeidsglede i seg selv, det!
Du kan lese mer om vårt bærekraftsarbeid her, og har du gode idéer selv, er vi mer enn lydhøre – til det beste for planeten vår.
